torsdag 29 maj 2014

Sommarplaner och drömresan

Denhär sommaren har vi inga stora planer. Vi tänker njuta av huvudstadsregionens sommar, med de härliga parkerna, Borgbackens gratismaskiner, Fallkulla djurgård,simstränder och vår hemmagård. Jag vet att igen dehär sommaren kommer jag att bli lite ledsen för vi har inte pengar att åka till släktens sommarstuga och höra vart alla våra vänner ska resa...
Jag tycker förstås att det är ju roligt att dom kan resa och är glad för deras skull, men samtidigt blir man ledsen när man inte kan erbjuda det samma åt sitt eget barn.



Vår tös gillar att se på Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga och Pippi på youtube. Och vi läser Astrid Lindgrens böcker, de är klassiker som varenda barn gillar (och vuxna som läst böckerna som barn). Drömresan skulle vara att resa till Astrid Lindgrens värld, som är belägen i Vimmerby Småland. Jag har deltagit i en tävling, kanske man skulle ha tur och vinna , man vet ju aldrig!
Ni som har möjlighet att resa kolla in hemsidan som jag tycker att är jättefin; 
http://alv.se



Just nu är Pippi en stor idol för tösen och hon försöker uttala på samma sätt som Pippi,Tommy och Annica, vilket låter så gulligt! Finlandssvenska uttalet är annorlunda, hon anstränger sig så för att låta som Pippi.

tisdag 27 maj 2014

Fattig studerande mamma

Nu måste jag skriva om en sak som tillhör mitt dagliga liv. Trötthet. Ofta känner jag mig totalt utmattad, stressad och trött. Oftast blir jag trött och utmattad när jag har haft en tuff dag med tösen som är i sin värsta trotsålder, när går den över? Jag är ca. 90 % av tiden ensam med tösen hemma eftersom min man gör oftast kvällstur, och när han är hemma brukar han inte spendera tid med henne, utan står och gör mat, sitter framför dator i flera timmar eller ligger och sover på soffan. 


Dessutom har jag en enorm hög med ogjorda skolarbeten väntande på mig, och de stressar och oroar jag mig för vareviga dag. Visst försöker jag mitt bästa med att få dom gjorda, men samtidigt stressar jag över ekonomin och destu mer ångest jag har över flera saker, destu svårare har jag med att koncentrera mig. De senaste veckorna har jag haft en bra tur, jag har jobbat 15 timmar i veckan vilket är mycket mer än jag brukar få vanligtvis. Nästa månad får jag ingen studiepenning så jag hoppas verkligen att pengarna räcker till!

  
Jag njuter åtminstone inte av vädert, men kallt och vått är inget som som stör tösen. Hon har hur roligt som helst plaskande i vattenpölarna!

söndag 25 maj 2014

Att vara bonusmamma

Något jag inte ännu har skrivit om är nämligen mitt bonusbarn. Hon är storasyster åt tösen, en viktig del av familjen hon också (det är ju självklart egentligen). Hon bor hos sin mamma för det mesta, och spenderar tid med oss åtminstone två dagar i veckan (beror på hur vi har ledigt, oftast nog mer än det).Om somrarna är hon med oss ibland två veckor, utan att se sin mamma.
 Hon var en liten bebis när jag började sällskapa med hennes pappa, och i början var det ganska svårt för mig att veta hur jag skulle vara med henne. 
Jag sa till min man genast i början att jag vill inte ta något ansvar och du sköter om din dotter själv, jag är bara en lekkompis men endast då jag själv vill. Det kändes på något sätt fel att ta hand om henne, ja, som en bonusmamma eftersom min man och barnets mamma hade skilt sig för en kort tid sedan, jag ville ju inte att hennes mamma skulle tro att jag försöker ta över hennes roll. I början höll det jag sa, men det kändes fel att inte ta hand om henne... Ja, jag var verkligen förvirrad. Sen bestämde jag mig för att strunta vad jag borde göra (inte leka mamma??) och göra så som det känns bäst. 

Så småningom började jag ta hand om henne, och nuförtiden står vi varandra nära! När tösen föddes och började tala och kalla mig mamma, började storasyster göra likadant! Och mina rädslor vad storasysters mamma tänker, har inte gått i uppfyllelse, hon vet ju förstås att hon är den viktigaste personen för tösens storasyster.

måndag 19 maj 2014

Restaurangdagen i Helsingfors

Förra lördagen skulle vi egentligen gå till shoppingcentrum Kaari barnevenemang. Men vi for till Helsingfors centrum först, för vi ville kolla in restaurangdagen. Det var så vackert somrigt väder att vi bestämde oss för att stanna i stan hela dagen, för vem vill nu in till ett shoppingcentrum när det är soligt??

 Vi gick runt en stund i centrum och undrade var alla "minirestauranger" är och jag mindes att åtminstone förra året var Pestparken åtminstone full med olika "minirestauranger". Och det var det dethär året också. Det fanns massa olika variationer, cupcakes, Turkisk mat, Cajun, Jamikansk mat, Paella, Vegeburgare, Amerikansa burgare, hemgjord citronsaft, bakelser, grillspätt, nudlar, curry osv. osv. Man blev sugen på typ allt...

Dethär året tyckte jag att det var speciellt en cafe som var speciell, som inte var likadan som någon annan. Det var ett ryskt cafe som hette Samovaarin Äärellä, i 1800-tals stil. Kvinnorna som hade cafen var uppklädda i stil med 1800-tals kvinnokläder. De såg väldigt vackra ut. De stod verkligen ut från mängden, tillomed turister tog foton med dom. Dessutom hade de ganska billiga priser i jämförelse med andra, en stor kakbit kostade bara två euro, och en potatisbakelse kostade bara  en euro. Vi satt och åt våra bakverk och njöt av värmen.



Ursött bord!





När vi kom hem sov tösen en stund och sedan lekte vi ute på gården i flera timmar. Det var verkligen en lyckad dag!

fredag 16 maj 2014

Sommarkläder

För att tösen fick såå vackra sommakläder måste jag visa dom här på bloggen. Det är sällan som hon får såhär vackra kläder!

En vacker vit klänning, och kolla vilken härlig rosett. Jag tycker att rosetter är gulligaste som finns för små tjejer.





Och de här shortsen då? Jag skulle inte tacka nej till likadana i vuxenstorlek.
Dehär är faktiskt inga kläder tösen kommer att ha på i sandlådan eller i dagis, dethär får bli kläder som används endast när vi spenderar tid i staden eller hälsar på hos vänner. Vi har egentligen inga andra vita kläder för de som vi har haft blev genast smutsiga och blev aldrig mer rena, så det var bortkastade pengar.


 




Jag är så glad att tösen fått så vackra kläder, mina vänner är guld värt.

Alla kläder är av märket Girandola.




måndag 5 maj 2014

Fattig familj

Hur blev vi fattiga? 
Jag sitter och funderar hur det kommer sig att vi har det knapert? 
Vi röker inte, dricker inte alkohol, spenderar inte onödigt och köper oftast den billigaste mat i matbutiken ( med några få undantag), reser inte och har inga djur. 

En orsak är förstås att jag fortfarande studerar, därför jobbar jag mindre. 
Från Fpa får jag endast studiepenning och jag jobbar varenda veckoslut om jag bara får jobb. Ändå blir mina inkomster i månaden småa. Och det händer sällan att jag har jobb varje veckoslut. Vissa månader har jag mera jobb och då brukar jag betala tillbaka mina lån och köpa frysen full med mat. Och förstås spara! Det är viktigt att försöka spara, för när man har ett litet barn kan man aldrig veta när barnet blir sjukt och behöver medicin. Ibland lyckas jag spara en 10 e, som sedan används när det behövs.

Det märks ju förstås i vår plånbok att allting blir bara dyrare och dyrare hela tiden...
Med våra inkomster som inte har blivit något bättre (nej, vi vanliga dunare brukar inte få löneförhöjning) har våran köpkraft försämrats. Även lidl har blivit dyrare, blå mjölk kostade nåt år sedan 0,69 e och nu kostar den 0,89 e. 20 cent kan låta som en struntsumma, men det är bara en produkt. Alla andra produkter har ju också blivit dyrare, och då får man inte så mycket mat med samma summa mer. 

Suck.