torsdag 27 augusti 2015

4-åringen!

Igår har vi firat tösens 4-årsdag med familjen. 
Grattis lilla älskling! Ett år har igen flugit förbi... Varje år sitter jag och är överraskad över samma sak.Haha! 



Kompiskalas har jag tänkt ordna nästa månad när alla kompisar från dagis har kommit hem från sina sommarlov. Kanske om par-tre veckor? Får se om det finns några slantar i plånboken då.

måndag 24 augusti 2015

Fallkulla

Naturligtvis har vi besökt djuren i Fallkulla djurgård iår också! Hittils har vi besökt gården endast en gång, får se hinner vi dit en gång till nu i sommaren. Denhär sommaren har vi haft så mycket att göra att jag har inte nästan alls hunnit uppdatera bloggen!


Fallkulla djurgård är verkligen en underbar plats för djurvänner i alla åldrar! De flesta barn trivs ju enormt med att mata djuren. När vi var där såg vi faktiskt en liten kille som var livrädd för grisarna. Men i mammans famn tittade de försiktigt på nöffisarna, och lilla pojken lugnade ner sig.



Ifall ni åker till Fallkulla djurgård, ta med egen matsäck eller kontant. Det finns ett cafe men det går inte att betala med kort.



onsdag 19 augusti 2015

Blåbärsskog i huvudstaden

Här i Finland är det ju allas rätt att plocka bär från skogarna. Så sent som förra veckan hittade vi blåbär i Gumtäkt och Kottby när vi gick på en skogspromenad med tösens vän. Det finns ju inte mycket  kvar mera men det vi plockade räckte iallafall till en blåbärspaj.

Helsingfors blåbär

 Jag, tösen och min vän var under veckoslutet i Esbo för att plocka blåbär och svamp. Där fanns nästan inget kvar, vi plockade i flera timmar och fick ca sex liter blåbär. Ätbar svamp hittade vi inte alls, bara flugsvampar och annan giftig svamp! När vi var påväg hemåt såg vi en familj som hade korgarna fulla med kantareller och 10-liters ämbare fyllda upp till kanten med blåbär. De hade säkert vandrat en bra bit från vägen, vilket vi inte vågade. 
Många familjer har säkert sina hemliga svampställen var de hittar svamp år till år.

onsdag 12 augusti 2015

Tips för skolbarn



Tips till er som har (för)skolebarn! I Tokmanni kan ni köpa olika pennor och häften för 1-2€. De säljer också penaler för 2,99€. Det lönar sig att gå och kolla, de har massor med olika varor!
Hela sommaren har vi väntat på Lasten Festarit som ordnas på söndagen vid Tölöviken, och den är gratis för alla!Förra året spenderade vi hela dagen där och det fanns musik,dans och mycket annat skoijigt för barn. Rekommenderar varmt .
Tidigare i somras ordnades ju Skidit Festarit, men iår kostade de att komma in och då kunde vi ju inte delta.

Ha en trevlig forsättnig på veckan!

tisdag 11 augusti 2015

Helsingfors ljuva stränder

Helsigfors är en underbar stad på sommaren. 
Nästan i centrum finns det flera stränder, som tillexempel stränderna i Drumsö, hietsun och blåbärslandet. Flera kvällar denna sommar har vi tagit bussen och ätit kvällsmål på en filt och bara njutit av värmen. Flickan min var lite rädd för vattnet i början av sommaren men nu springer hon modigt i. 
När jag var liten brukade vi resa ner till södern vartannan sommar. Det som jag minns bäst var allt simmande. Man skulle ju ha orkat simma hela dagen. Fast vi inte har varit i södern, så ser jag mycket av migsjälv i tösen.
Hon vill aldrig åka hem från stranden.



måndag 3 augusti 2015

Grönsaker billigt

Ett litet tips åt er alla!
 Att äta hälsosamt är ju ganska dyrt, men är man fiffig så kan man köpa grönsaker billigare. Vi har spenderat mycket tid i stan denna sommar och vi har hittat torget. Ungefär tio minuter före torget stänger säljs det grönsaker i påsar för endast en euro! Här är våra uppköp för två veckor sedan.


Majrovor, broccoli, frilandsgurkor, paprikor och olika sallader fanns i påsarna.
Allt detta blev att kosta bara två euro. Försäljarskan berättade att det kostar endast en euro per påse, och då svarade jag att det är just därför vi kom hit. Hon fick sig ett gott skratt!